Je bent hier: Welkom  ›  Nieuws  ›  De Rheezermaten: een mooi maar kwetsbaar natuurgebied

Stelling

Een fietstunnel zou een enorme verbetering zijn voor de verkeersveiligheid rondom de kruising Haardijk / Scholtensdijk / Hessenweg.
  • JA
  • NEE

De Rheezermaten: een mooi maar kwetsbaar natuurgebied

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de Rheezermaten. Een projectgebied langs de Vecht, tussen Heemse (Norden-Hazenbos) en Rheeze. De natuur in dit gebied is mooi, naar kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat fietsers en wandelaars de huisregels van het gebied volgen.

Het gaat om De Oude en Nieuwe Rheezermaten, De Heemser Hooilanden, rivierduin De Hui en verschillende oude en nieuwe meanders van de Vecht. Deze omgeving is nu zo ingericht dat het water daar langer wordt vastgehouden. Zo is de loop van de Vecht is veranderd. Ook is het fietspad verhoogd. Hierdoor wordt het water van de Vecht bij hoog water gescheiden van de Oude Rheezermaten. Daardoor hebben verschillende kwetsbare planten meer kans om te overleven. Grazers zorgen dat het gras een de planten in het gebied kort blijven. De fietsverbinding tussen het Vechtpark en Rheeze is verbeterd. Ook zijn er twee nieuwe wandelpaden aangelegd.

Het werk in het projectgebied de Rheezermaten is zo goed als klaar. Wandelaars en fietsers weten het gebied al te vinden. En ook de natuur in het gebied doet het goed. Om de kwetsbare natuur in het gebied te beschermen gelden er nog wel een aantal ‘huisregels’.

Honden aan de lijn
De wandelpaden in het Vechtpark lopen door gebieden die begraasd worden. De dieren die dit doen, maar ook wilde dieren als reeën, hazen en konijnen, reageren allemaal verschillend op honden. Loslopende honden kunnen voor hevige stress zorgen bij deze dieren. Helemaal als ze jongen hebben. Daarom mogen honden niet loslopen in dit gebied. Ze mogen er natuurlijk wel komen als ze netjes aan de lijn worden gehouden, via het wandelpad.

Bij de Oude Rheezermaten mogen overigens geen honden komen. Ook niet als ze aan de lijn lopen.

Blijf op de paden en hou het netjes
Ook is het niet de bedoeling om af te wijken van de wandelpaden en afval achter te laten. Als iedereen zich aan deze huisregels houdt, kan de natuur in het gebied zich zo goed mogelijk ontwikkelen. En daar kunnen wandelaars en fietsers dan weer zo veel mogelijk van genieten. Fijn voor de natuur en fijn voor iedereen!