Je bent hier: Welkom  ›  Nieuws  ›  Nominatie domineeseik Boom van het jaar

Stelling

Een fietstunnel zou een enorme verbetering zijn voor de verkeersveiligheid rondom de kruising Haardijk / Scholtensdijk / Hessenweg.
  • JA
  • NEE

Nominatie domineeseik Boom van het jaar

De domineeseik op het oude kerkhof naast de Witte- of Lambertuskerk in Heemse is genomineerd. De indrukwekkende boom dingt mee naar de titel Boom van het Jaar 2023.

De Boom van het Jaar is een verkiezing die ervoor zorgt dat de verhalen achter Nederlandse bomen meer bekendheid krijgen. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en allerlei bijzondere verhalen.

Op het oude kerkhof staat een prachtige, glorieuze eik. Deze zomereik is te danken aan een dominee Hendrik Wineke die op zijn graf geen steen wilde, maar een eikenboom. Wineke was predikant in Heemse van 1806 tot 1836 en overleed op 51-jarige leeftijd. Hij wilde geen steen of herdenkingstekst, maar vroeg vrouw en kinderen een eik op zijn graf te planten. De boom moest niet de glorie van de overledene, maar van zijn Schepper verkondigen.

De eik doet nog altijd recht aan de wens van de predikant. Veel graven bij de kerk zijn geruimd, maar het gietijzeren hek rond de laatste rustplaats van dominee Wineke is vergroeid met de eik, wat de plek een imposant gezicht geeft.

Een vakjury heeft uit elke provincie één boom geselecteerd. De twaalf genomineerden, waaronder de domineeseik, zijn begin september bekend gemaakt. De nationale stemronde, waarbij iedereen kan stemmen op zijn favoriete boom sluit op 16 oktober. De uitslag is op 17 oktober. De winnaar krijgt een feestelijke huldiging op locatie én zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing 2024.

Wil je dat de domineeseik Boom van het jaar 2023 wordt? Ga dan naar www.boomvanhetjaar.nl en stem voor 16 oktober op nummer 9, de domineeseik van Heemse.